16 nov

Kunstneren

Paul Brandt er en prisbelønnet kunstner utdannet ved Kunstfachschule i Biel, Sveits, Instituto Svizzero di Roma og Statens Kunstakademi i Oslo. Han arbeider som maler, skulptør og grafiker. Han har utsmykket flere kjente bygg og skal nå få utfolde seg på MAX-bygget.


Magiske kvadrater er tema for Brandts utsmykking av MAX-bygget. Så langt vi vet er magiske kvadrater minst 3 000 år gammelt. I legenden om Lo Chu må gåten på skallet til skilpadden bli rett tolket for å gi riktig offergave til elveguden. Gåten på skallet var et magisk kvadrat. Alt henger sammen. Tempe er Gudenes dal – derfor måtte det bli magiske kvadrater på MAX-bygget.

– Jeg har holdt på med matematisk kunst ganske lenge, og jeg mener at kunst kan løse matematiske gåter. Det er kraft i matematikk. Matematikk er kunst, sier Brandt.

Utsmykkingen på MAX-bygget er svært synlig, men må allikevel betraktes to ganger for at en skal få øye på den, og den må studeres for å forstås. Hovedverket er et magisk kvadrat.

– Første gang jeg fant dette i kunst var på toget mellom Oslo og Trondheim. Jeg satt med skisseblokka og hadde et eksperiment. Jeg brukte formene fra 1 til 49 der det minste er ett kvadrat og det største er 7x7 kvadrater som blir 49. 7x7 kvadrater i et format med alle formene fra 1-49. Jeg brukte ett år på å finne løsningen. Når jeg fant den, så jeg hva det var – det var kunst, forteller Brandt.


Andre aktuelle nyheter

Har du et konsept som fortjener å POPPE opp?

Går du rundt og har en god idé til en butikk, kafé eller vil starte opp med reparasjoner? Nå kan ditt konsept POPPE opp i MAX-bygget for en liten eller lengre periode.
Les mer

Zedge

Teknologibedriften Zedge klarte kunststykket å være først ute med å tilby noe det ble stor etterspørsel etter allerede før smarttelefonens inntog på totusentallet; personifiserte ringetoner og bakgrunner.
Les mer

Juleutstilling

I hele første etasje i MAX-bygget kan du nå se julepynt i stort format! Flere av figurene er like store som en voksen person. Til sammen utgjør scenene fortellingen om juletreet, mamman, gutten og nissen.
Les mer