16 nov

Kunstneren

Paul Brandt er en prisbelønnet kunstner utdannet ved Kunstfachschule i Biel, Sveits, Instituto Svizzero di Roma og Statens Kunstakademi i Oslo. Han arbeider som maler, skulptør og grafiker. Han har utsmykket flere kjente bygg og skal nå få utfolde seg på MAX-bygget.


Magiske kvadrater er tema for Brandts utsmykking av MAX-bygget. Så langt vi vet er magiske kvadrater minst 3 000 år gammelt. I legenden om Lo Chu må gåten på skallet til skilpadden bli rett tolket for å gi riktig offergave til elveguden. Gåten på skallet var et magisk kvadrat. Alt henger sammen. Tempe er Gudenes dal – derfor måtte det bli magiske kvadrater på MAX-bygget.

– Jeg har holdt på med matematisk kunst ganske lenge, og jeg mener at kunst kan løse matematiske gåter. Det er kraft i matematikk. Matematikk er kunst, sier Brandt.

Utsmykkingen på MAX-bygget er svært synlig, men må allikevel betraktes to ganger for at en skal få øye på den, og den må studeres for å forstås. Hovedverket er et magisk kvadrat.

– Første gang jeg fant dette i kunst var på toget mellom Oslo og Trondheim. Jeg satt med skisseblokka og hadde et eksperiment. Jeg brukte formene fra 1 til 49 der det minste er ett kvadrat og det største er 7x7 kvadrater som blir 49. 7x7 kvadrater i et format med alle formene fra 1-49. Jeg brukte ett år på å finne løsningen. Når jeg fant den, så jeg hva det var – det var kunst, forteller Brandt.


Andre aktuelle nyheter

Bydrift

Bydriftssjefen, Per Øystein Karlsen, har god utsikt til innfartsåren til Trondheim fra kontoret i MAX-bygget. Fra Tempe er det lett å komme rundt i hele byen.
Les mer

Glamox

Jonas Utvik tar imot oss i det han holder på å montere en gulvarmatur i de nye kontorlokalene i MAX-bygget på Tempe. Glamox er først ut med ny teknologi i egne lokaler.
Les mer

Salong Perfect

Nina Riber har drevet Salong Perfect på Tempe sammen med mora si, Kari Sofie Riber, siden 1987. Vi snakker 33 år, en hel del sveiser og nye teknikker.
Les mer