16 nov

Kunstneren

Paul Brandt er en prisbelønnet kunstner utdannet ved Kunstfachschule i Biel, Sveits, Instituto Svizzero di Roma og Statens Kunstakademi i Oslo. Han arbeider som maler, skulptør og grafiker. Han har utsmykket flere kjente bygg og skal nå få utfolde seg på MAX-bygget.


Magiske kvadrater er tema for Brandts utsmykking av MAX-bygget. Så langt vi vet er magiske kvadrater minst 3 000 år gammelt. I legenden om Lo Chu må gåten på skallet til skilpadden bli rett tolket for å gi riktig offergave til elveguden. Gåten på skallet var et magisk kvadrat. Alt henger sammen. Tempe er Gudenes dal – derfor måtte det bli magiske kvadrater på MAX-bygget.

– Jeg har holdt på med matematisk kunst ganske lenge, og jeg mener at kunst kan løse matematiske gåter. Det er kraft i matematikk. Matematikk er kunst, sier Brandt.

Utsmykkingen på MAX-bygget er svært synlig, men må allikevel betraktes to ganger for at en skal få øye på den, og den må studeres for å forstås. Hovedverket er et magisk kvadrat.

– Første gang jeg fant dette i kunst var på toget mellom Oslo og Trondheim. Jeg satt med skisseblokka og hadde et eksperiment. Jeg brukte formene fra 1 til 49 der det minste er ett kvadrat og det største er 7x7 kvadrater som blir 49. 7x7 kvadrater i et format med alle formene fra 1-49. Jeg brukte ett år på å finne løsningen. Når jeg fant den, så jeg hva det var – det var kunst, forteller Brandt.


Andre aktuelle nyheter

Endelig får vi et apotek igjen på Tempe!

Det er 10 år siden sist det var et apotek på Tempe. Den mangelen så Nhan Nguyen som en gylden mulighet til å starte opp et apotek nettopp her – i MAX-bygget.
Les mer

Mer av alt på EXTRA Tempe

Dagligvarebutikken EXTRA har fått større salgsareal og mer av alt – spesielt frukt og grønt med salatbar og større areal for kjølevarer. Butikken har holdt åpent under hele ombyggingen, og de ansatte ser meget lyst på framtiden.
Les mer

MAX-bygget. Ferdig mekka.

Det ikoniske bygget på Tempe er oppgradert, rehabilitert og modernisert. MAX-bygget var noe alle snakket om da det ble bygd. Nå snakkes det igjen.
Les mer