01 nov

MAX-bygget. Ferdig mekka.

Det ikoniske bygget på Tempe er oppgradert, rehabilitert og modernisert. MAX-bygget var noe alle snakket om da det ble bygd. Nå snakkes det igjen.


Det første store rehabiliterte passivhuset i Trondheim

MAX-bygget ble strippet for alt annet enn bærekonstruksjonen i solid betong. Det å forlenge levetiden for nettopp betong og stål har store miljømessige gevinster.

– Vi valgte å rehabilitere fremfor å rive og bygge nytt, og med det sparer vi 60 prosent CO2-utslipp. Allerede her har vi vunnet, sier Line Syltern, prosjektleder for KLP Eiendom og MAX-bygget, stolt.

MAX-bygget er det første store rehabiliterte passivhuset i Trondheim. Eksperter som kjenner til klassifiseringen BREEAM Outstanding og det at MAX-bygget oppnår energiklasse A for kontorarealene, vil nok bli imponert.

– Et passivhus har minst 25 % mindre energibehov enn det som er vanlig. MAX-bygget har gode, isolerte vinduer og utvendig solavskjerming. I tillegg produserer bygget sin egen solstrøm, forklarer Syltern.

MAX-bygget vil produsere 75 000 kWh solstrøm i året.

Smart bygg gir lavere driftskostnader

MAX-bygget er rigget med topp moderne teknologi. Sensorer i bygget registrerer bruk – alt fra at lyset slås på til hvor mye vann som brukes. Både bevegelser og forbruk blir registrert.

– Vi optimaliserer bruk, drift og vedlikehold. Teknologien vi investerer i er ikke bare kul og spennende. Den gjør alt mer bærekraftig, og effekten vil vi se fra dag en, sier Syltern.

For leietakerne vil redusert ressursbruk, nettopp fordi bygget er smart og at det er fokus på forbruk, føre til lavere felleskostnader. Lys er knyttet opp til sensorer, oppvarmingen er styrt etter dag og tidspunkt – og bygget kan regulere temperaturen etter utetemperaturen.

I dag er Tempe sentralt

For 100 år siden var Tempe landlig. Senere ble det bygd veier for næringsetableringer som trengte det. I dag legges det til rette for en attraktiv bystruktur på Tempe. Området ligger veldig godt plassert i byen for å få til en bærekraftig byutvikling.

– Ser du på hvor folk bor i Trondheim, er Tempe veldig sentralt. Du når Tempe fra hele byen med miljøvennlige transportalternativer. Nesten alle busser kommer inn til Tempe, forklarer byplanlegger Birgitte Strøm Kahrs fra Norconsult.

Andreas Strauman har vært butikksjef for EXTRA-butikken i MAX-bygget i over et tiår. Han bor på Nardo. Hjemmefra tar det 20 minutter å gå, 7 minutter å sykle og 12 minutter med bil til MAX-bygget.

– Jeg har hørt det kommer sykkelparkering og garderober i kjelleren her. Det gjør at jeg vurderer å legge om til piggdekk for å sykle hele året, smiler Strauman.

Trondheim er i vekst. Kommunen ønsker å gjøre Tempe til en funksjonell bydel folk kan bo, jobbe og trives i, også utendørs.

– Grønne lunger og gode byrom har mye å si for folks trivsel i en bydel. Det ønsker man å ivareta og bygge opp på Tempe. En funksjonsmiks er også viktig for at bydelen skal fungere godt. Både arbeidsplasser, boliger, tjenester og handel må være på plass. I områdeplanen, som kommunen jobber med, er man opptatt av å samle handelen i området på gateplan, slik at man oppnår aktive fasader ut mot gatene der folk beveger seg. Dette vil gjøre det lettvint å bruke tilbudene i bydelen, på en miljøvennlig og trivelig måte, forteller byplanlegger Kahrs.

Et butikksenter for nærområdet

Tempeveien 22 har lenge blitt kalt for MAX-bygget. Folk kom langveis fra for å handle på dagligvarehandelen MAX som var kjent for god kvalitet.

– Vi ønsker å få til et godt nærsenter. EXTRA, Apotek1 og frisøren er på plass. Vi leter etter noen som ønsker å drive restaurant og noen som vil starte kaffebar, sier prosjektleder Line.

– For meg er det viktigste at det kommer noe som nærområdet trenger. Tannlege, lege og blomsterbutikk kunne jeg ha tenkt meg, legger butikksjef Andreas til.

Lokaler til leie

Det vil komme mange nye boliger på Tempe. Det mulig å ha kort vei til jobb også og uansett så er det fullt mulig å gjøre unna handlingen hos EXTRA på vei hjem.

Vi i KLP Eiendom har fortsatt lokaler til leie, både i butikksenteret og kontordelen, i MAX-bygget.

Se lokaler til leie

Ta kontakt med KLP Eiendom
Her kan du lese mer om Breeam


Andre aktuelle nyheter

Har du et konsept som fortjener å POPPE opp?

Går du rundt og har en god idé til en butikk, kafé eller vil starte opp med reparasjoner? Nå kan ditt konsept POPPE opp i MAX-bygget for en liten eller lengre periode.
Les mer

Zedge

Teknologibedriften Zedge klarte kunststykket å være først ute med å tilby noe det ble stor etterspørsel etter allerede før smarttelefonens inntog på totusentallet; personifiserte ringetoner og bakgrunner.
Les mer

Juleutstilling

I hele første etasje i MAX-bygget kan du nå se julepynt i stort format! Flere av figurene er like store som en voksen person. Til sammen utgjør scenene fortellingen om juletreet, mamman, gutten og nissen.
Les mer